Hovedbillede
Billede
IMG 1879
Titel

Drengeinstrumenter og pigefarver – en dag i kønsbalancens tegn

Dato
Intro

Torsdag inviterede JazzDanmark og Dansk Komponistforening indenfor til et seminar om køn, musik og fødekæde i Kødbyen. Seminaret fandt sted i forbindelse med debatfestivalen Talk Town, og handlede om at italesætte kønsubalancen i den skabende musik og komme tættere en løsning.

Waves
Indhold

Torsdag inviterede JazzDanmark og Dansk Komponistforening indenfor til et seminar om køn, musik og fødekæde i Kødbyen. Seminaret fandt sted i forbindelse med debatfestivalen Talk Town, og handlede om at italesætte kønsubalancen i den skabende musik og komme tættere en løsning.

Selvom titlen kan sende tankerne flere årtier tilbage, så er spørgsmålet om kønsdiversiteten i den skabende musik stadig en debat, der er værd at tage. Det mente i hvert fald de ca. 50 deltagere, der torsdag var mødt op til kønsseminar. Deltagerne dækkede mange interessenter fra komponister til musikere, direktører, lærere osv., der på hver deres måde støder på ubalancen i deres hverdag.


Til at åbne ballet og styre showet var Heidi Rottbøll Andersen, stifter af og direktør for Living Institute, som underviser virksomheder i at mestre diversitet. Gennem hende fik deltagerne et overblik over den kønsubalance, som lever i bedste velgående på globalt plan både internt i virksomheder, i reklamer og i selvforståelse.

Rollemodeller vigtigt
Hav norm-kritik, kig indad og vær lydhør. Det var bare et par af de pointer, som journalist og instruktør Astrid Dynesen satte fokus på i sit oplæg. Under oplægget kom også flere facts på bordet. Vidste du for eksempel at lyserød engang ikke var en ”pigefarve”, og at harpe engang var et ”drengeinstrument”?

Snakken om sådanne opfattelser rykkede ved nogle stærke holdninger omkring, hvad der rent faktisk er behov for på længere sigt. Her var mange enige om, at skabende, kvindelige rollemodeller i samfundet har en meget stor betydning, og at det blandt andet er her, der skal sættes ind.

Blandt de efterfølgende indslag var også blokfløjtenisten Louise Hjort og musikskoleleder på Hvidovre Musikskole Per Egholm sammen med tre kompositionselever, der supplerede med deres personlige perspektiver.

Konkrete løsningsmodeller
Et tiltag som kønsseminaret er yderst vigtigt i debatten om og udviklingen mod at skabe en mere bæredygtig opmærksomhed om emnet, mener Niels Rønsholdt, komponist, næstformand i Dansk Komponistforening samt medlem af Projektstøtteudvalget for Musik:

- Vi skal hele tiden have i vores bevidsthed, hvad køn betyder i musiklivet. Hvordan træffer vi de valg, vi træffer? Det kræver en konstant diskussion, og det her er bare én taleboble i et større billede.

Samarbejdet mellem JazzDanmark og Dansk Komponistforening er også en betydelig faktor i debatten, mener Niels Rønsholdt, for problemstillingen er til stede i alle genre. Ønsket med seminaret var blandt andet at sætte en større bevægelse i gang rundt i musikbranchen, derfor blev der også gennem dagen arbejdet med løsningsmodeller på, hvordan problematikken kan løsnes op ved hjælp af konkrete tiltag i hverdagen. Begge organisationer vil I den kommende tid præsentere en del af de løsningsforslag, der kom på bordet.