Hovedbillede
Billede
DSC01336
Titel

JazzCamp for Piger en stor succes

Dato
Intro

50 piger og 13 undervisere satte i vinterferien hinanden stævne på 5 musikskoler fra øst til vest. "3 fantastiske dage", "rigtig sjovt, spændende og nyt at spille jazz" og "den bedste uge i mit liv" er blot nogle af de ting der er sagt om JazzCamp for Piger, som må betegnes som en succes.

Waves
Indhold

Mens andre holdt vinterferie, var der fuld gang i sammenspilslokalerne på fem af landets musikskoler. Her blev nemlig spillet, improviseret og eksperimenteret under overskriften JazzCamp for piger.

50 piger i alderen 10-15 år valgte i år at bruge deres vinterferie på at lære at spille jazz - sammen med andre piger. Enkelte havde snuset til genren før, men for de fleste var det første gang de stiftede bekendtskab med jazz og improvisation, og mange fik også for første gang en kontrabas, et par trommestikker eller en guitar i hænderne. Efter tre dages sammenspil var de i alt 12 hold dog alle klar til at præsentere en jazzkoncert for deres forældre på de fem musikskoler.

Stor glæde blandt deltagere
Alle JazzCamps har vakt stor glæde hos eleverne, som i den grad har taget de nye musikalske udfordringer positivt til sig. Elever og forældre har bl.a. meldt tilbage om "3 fantastiske dage", "nye venskaber", "rigtig sjovt, spændende og nyt at spille jazz", "den bedste uge i mit liv" m.m.

En efterfølgende evaluering vidner samtidig om mange positive oplevelser med det at være i et dedikeret pigerum, møde nye mennesker, spille på nye instrumenter, spille jazz og improvisere.

En enkelt musikskole har efter kurset oprettet et fast pige-jazzhold, andre er i gang med at planlægge flere koncerter, bl.a. på Ribe Jazz Festival - og alle medvirkende udtrykker ønske om flere kurser i fremtiden.

Video URL

Se et kort sammendrag fra JazzCamp for Piger her.

Norsk ekspert og kvindelige forbilleder
I alt 13 konservatoriestuderende var rekrutteret som undervisere til JazzCamp for Piger. Inden kursusstart deltog alle 13 i en workshop med den norske musikunderviser og saxofonist Odd Elveland, som på Improbasen i Norge har specialiseret sig i at undervise børn i jazz. Odd Elveland har udviklet sine egne metoder til hurtigt at få børn i gang med at spille forholdsvist svære numre på en ubesværet måde. Med disse metoder klædte han således JazzCamp underviserne på til de kommende udfordringer, og efter denne kickstart var de klar til at begive sig ud på de lokale musikskoler og sætte gang i de 12 sammenspilshold.

Da de kvindelige musikere er så få, som det er tilfældet, er det ikke ofte, at de unge piger har mulighed for at se og høre musikalske forbilleder af samme køn. Udover elevernes undervisning i sammenspil, blev de derfor også undervejs præsenteret for kvindelige jazzmusikere, der spillede en minikoncert og fortalte om deres karriere.

Mediedækning på alle JazzCamps
Udover at præsentere deres musik ved den afsluttende koncert, nåede alle fem musikskoler også i medierne undervejs. Hvidovre-deltagerne var således i DR TV-Avisen, Aarhus-deltagerne var i Politiken og Aarhus Stiftidende, Frederiksberg-deltagerne var på DR Kultur, Aalborg-deltagerne var på TV2 Nord og Ribe-deltagerne (som var en del af den i forvejen eksisterende JazzCamp i Ribe) var i Ugeavisen Ribe. Flere andre har skrevet om og vist klip fra JazzCamp for Piger, så mediernes interesse for projektet har været stor, hvilket positivt har bidraget til at sprede projektets formål yderligere ud.

Den skæve kønsbalance
JazzCamp for Piger er arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival. Idéen kom bl.a. i kølvandet på en rapport fra 2012 om kønsbalancen i det rytmiske musikmiljø. Rapporten har fået tilnavnet 80/20 rapporten, da den overordnet tegner et billede af en fordeling på 80% mænd og 20% kvinder. Du kan læse rapporten her. JazzCamp for Piger er et forsøg på at rette op på dette ved at sætte tidligt ind i pigernes musikalske udvikling og give dem mulighed for at udforske andre instrumenter og musikgenrer, end dem de oftest beskæftiger sig med.

JazzCamp for Piger blev i år afviklet på Aarhus Musikskole, Aalborg Kulturskole, Frederiksberg Musikhøjskole, Hvidovre Musikskole og JazzCamp i Ribe. Det afvikles med stor sandsynlighed igen næste år.