Hovedbillede
Billede
SAMLET DMA
Titel

P8-prisen uddeles til Danish Music Awards Jazz 2015

Dato
Intro

De nominerede til P8 Jazz prisen er nu offentliggjort. Prisen uddeles ved Danish Music Awards Jazz på mandag d. 30. november - læs hvem de nominerede er her.

Waves
Indhold

For tredje år i træk uddeler P8 Jazz deres egen pris til Danish Music Awards Jazz, der finder sted mandag d. 30. november på Bremen Teater i København.

P8-prisen gives til en ildsjæl, der på den ene eller anden måde har været med til at styrke jazzen lokalt eller på landsplan. Sidste år modtog fynboen Poul William Falck prisen blandt andet for hans arbejde med det odenseanske spillested Jazzhus Dexter.

I år har P8 Jazz’ lyttere kunne indstille forskellige ildsjæle til prisen. Dette har udmøntet sig i en lang liste med engagerede mennesker, der alle fremmer jazzmusikken i Danmark. P8 Jazz har ved optælling af lytternes nomineringer fremlagt et felt på fem kandidater til P8-prisen: Søren Friis, Benjamin Koppel, Kirsten Fahnøe, Niels Ole Sørensen og Johan Bylling Lang. En samlet P8 Jazz- redaktion udvælger vinderen blandt de fem kandidater.

Vinderen offentliggøres først, når P8-prisen overrækkes af radiokanalens egen Niels Christian Cederberg under showet på Bremen Teater mandag aften. Sammen med kollegaen Jens Rasmussen sender Niels Christian Cederberg hele showet fra Bremen Teater direkte ud i æteren til jazzglade lyttere landet over. Undervejs vil man kunne høre koncerter, interviews med de nominerede og i det hele taget bare få live-stemningen serveret til aftenkaffen hjemme i stuen. Der er optakt fra kl. 18.

Aftenens veloplagte DMA-værter er Stine Danving og Master Fatman.

De fem kandidater til P8-prisen

Kirsten Fahnøe er en vaskeægte lokal ildsjæl. Kirsten Fahnøe har trukket storbyjazzen ud på landet og formået at få adskillige prominente jazzmusikere til at sukke længselsfuldt efter endnu et besøg på den såkaldte Scene 1 på Møn, hvor Kirsten Fahnøe som koncertarrangør og leder har været garant for et højt kunstnerisk niveau igennem årene. Folkekære kunstnere som Palle Mikkelborg, Alex Riel, Kresten Osgood og Benny Andersen har besøgt Scene 1 og efterladt beskeder i gæstebogen, der kan få selv den mest hårdkogte byboer til at spørge sig selv, om ”Møn mon er det nye Manhattan?”

Via et udvekslingssamarbejde med Jazzhus Montmartre i indre København har Kirsten Fahnøe gjort det muligt for beboerne i det sydøstlige Danmark at opleve koncerter af internationale standarder. Det er netop denne kombination af stor kærlighed til lokalmiljøet og en mærkbar jazzpassion, der har gjort Kirsten Fahnøe bemærket og fået flere P8-lyttere til at indstille hende til P8-prisen. En lytter begrunder nomineringen således:

”Kirsten Fahnøe forkæler vore bedste jazzmusikere, så de kommer igen og igen. Hun har jævnligt hundrede mennesker til koncert i en landsby med et par hundrede indbyggere – DET er kunst!”

Johan Bylling Lang ligger i den grad i overhalingsbanen, når det kommer til jazzmusikken og alt, hvad den indebærer. Som musiker mestrer han saxofonen og klarinetten i flere jazzorkestre, eksempelvis Jazz Five, Babylove & The Van Dangos samt hans egen kvintet. Orkestre med hvilke Johan Bylling Lang gennem mange år har turneret Danmark tyndt.

Det er især jazzen fra New Orleans, som får hjertet til at banke hos Johan Bylling Lang. Dette ses tydeligt på de talrige projekter og musikalske initiativer, som han har iværksat igennem årene. Siden 2012 har Johan Bylling Lang fungeret som arrangør på New Orleans New Year Jazz Event. Derudover arrangerede han fra 2013 Fringe Jazz Festival i tilknytning til Copenhagen Jazz Festival med henblik på at fremme kulturudvekslingen mellem New Orleans og Danmark.

I 2014 grundlagde Johan Bylling Lang JBL Music, der som musik- og eventmanagementfirma har samlet og præsenteret unge musikere med interesse og evner for New Orleans-jazzen i Danmark. En P8-lytter har indstillet Johan Bylling Lang til P8-prisen med følgende ord:

”JBL Music beviser gang på gang, at jazz er for alle, bare det bliver serveret på den rigtige, udadvendte måde uden at gå på kompromis med kvalitet og originalitet.”

Benjamin Koppel er en driftig og initiativrig jazzmusiker. Fra de tidlige teenage-år spillede Benjamin i sin egen jazzkvartet og har siden da medvirket på mere end 50 albums og optrådt med flere internationale, anerkendte jazzmusikere.

Under den obligatoriske sixpence-hat har Benjamin udtænkt kimen til et uafhængigt pladeselskab ved navn Cowbell Music, der siden år 2000 har udgivet blandt andet jazz og klassisk musik. Dette pladeselskab er i dag vokset til en egentlig musikvirksomhed med adskillige koncerter og musikevents på samvittigheden – ofte i samarbejde med forskellige danske og internationale kulturinstitutioner. Særligt bemærkelsesværdig er Cowbells to årlige, uafhængige jazzfestivaler: Summer Jazz og Winter Jazz, der afholdes i Valby og på Frederiksberg.

Endelig forsøger Benjamin at overbevise skeptiske gæster om jazzens herligheder hver uge i radioprogrammet ”Jazz for Jazzhadere” på P8 Jazz.
En P8-lytter har nomineret Benjamin Koppel til P8-prisen med følgende ord:

”Benjamin er en voldsom stor ildsjæl. Han skaber jazz alle vegne - her i det lille danske land og ude i verdenen til glæde og lyst. Benjamin ER jazz!”

Niels Ole Sørensen er ofte at finde bag orglet – enten kirkeorglet til søndagsgudstjenester eller Hammond-orglet, når han sammen med gruppen Organic3 holder souljazzen varm i det nordjydske.

Mest af alt er Niels Ole Sørensen kendt og respekteret for hans arbejde med festivalen Jazzy Days, der finder sted hvert år i og omkring den lille by Tversted ved Vestkysten lidt nord for Hirtshals. På trods af denne – geografisk betragtet – yderlige placering, har Niels Ole Sørensen i flere år i træk formået at få de absolut bedste danske jazzmusikere til at besøge festivalen samt en bred vifte af internationale berømmede kunstnere såsom John Scofield, Christian Sands og Joey Defrancesco.

Med Tversted Jazzy Days er det Niels Ole Sørensens ønske at øge og stimulere interessen for og kendskabet til jazzmusikken samt trække bemærkelsesværdige kulturelle aktiviteter til et af regionens yderområder. En proces, der selvsagt har indflydelse og positiv afsmitning på hele lokalmiljøet. Dette har fået en P8-lytter til at nominere Niels Ole Sørensen med følgende ord:

”Niels Ole er super god til at involvere hele lokalområdet i Jazzy Days – selv Brugsens baglokale bliver brugt! Han formår at få store kunstnere til fantastiske intime koncerter. Hele konceptet oser af god stemning og en stor kærlighed til jazzen som udtryksform.”

Søren Friis er ikke bange for at tage arbejdshandskerne på og skifte kasket, alt efter hvilken del af jazzen, der har haft brug for hans mangeårige erfaring.

Særlig anerkendt er Søren Friis for hans store engagement i det lille spillested Jazzcup på Gothersgade i København, som han driver med fornemmelse for jazzens væsen og forståelse for de besøgendes ønsker og forventninger. Jazzcup er ligeså afholdt blandt de udøvende musikere som blandt det trofaste og voksende publikum. Endvidere fungerer Jazzcup som egentlig pladeforretningen, hvorfor Søren Friis gør sit til at holde gang i salget af nye og gamle jazzalbums.

Når Søren Friis ikke står bag disken i Jazzcup, fungerer han blandt meget andet som producent hos pladeselskabet Sundance, der arbejder med en bred vifte af danske og internationale jazzmusikere. Også hos det respekterede magasin JazzSpecial har Søren Friis sat sit aftryk som medredaktør, ligesom han har skabt en fælles platform for jazzinteresserede mennesker i den såkaldte Jazzklub. En P8-lytter har indstillet Søren Friis til P8-prisen med følgende ord:

”Jazzklubben er en kanal for formidling af især ny dansk jazz og gode gamle klassikere. Søren Friis fortjener hæder for sit utrættelige engagement!”