Danish Music Awards Jazz 2024 præsenterer program og åbner for billetsalg
DMA Jazz 2024
Danish Music Awards Jazz 2024 bliver en aften fyldt med musikalske højdepunkter og velfortjente priser, når Store VEGA danner rammen om årets største fejring af dansk jazz den 9. december. Der er 8 statuetter på spil, plus en specialpris, og det hele rundes af med kæmpe efterfest i Ideal Bar. Vi kan nu løfte sløret for musikprogrammet, og samtidig åbner vi for billetsalget.
Kresten Osgood er vært og vil binde aftenen sammen med prisuddelinger og optrædener fra Maria Bertel Monophonic, BISSESVINET, Melissa Inya, Stefan Pasborg Trio feat. Carsten Dahl & Fredrik Lundin hyldest til Alex Riel, Søren Siegumfeldt møder Jan zum Vohrde samt Lis Wessberg Yellow Map.
DMA Jazz 2024 reflekterer jazzens mangfoldighed, dybde og bredde. Du bliver præsenteret for jazz, som spænder fra det intimt stemningsfulde over det medrivende melodiske til jazz, der blæser taget af VEGA.
Alex var og er min mentor, min første og største trommehelt og min bedste livsven gennem næsten 50 år. Det er mig en kæmpe glæde at lave en hyldest til Alex – 100% i hans ånd – i forbindelse med DMA Jazz sammen med min trio med Carsten Dahl og Fredrik Lundin, som også er to musikere, der har haft Alex helt tæt inde på livet igennem mange år.
– Stefan Pasborg
Hyldest til en af landets største trommeslagere
Da Alex Riel gik bort tidligere på året, i en alder af 83 år, blev Danmark en af sine største trommeslagere fattigere. Han satte sit præg på den internationale jazzscene fra trommestolen bag utallige legender fra Ben Webster til Astrud Gilberto og på det hjemlige musiklandskab med Savage Rose. Riel var kendt for sin spilleglæde, sin livskraft og for aldrig at stivne i en bestemt stilart eller periode.
Ved DMA Jazz bliver Alex Riel hyldet af en af landets andre store trommeslagere, Riels gudsøn Stefan Pasborg og hans trio, der også tæller Carsten Dahl og Fredrik Lundin. Pasborg har kombineret en rolle som både bandleder og sideman i evigt skiftende jazzkonstellationer med en sideløbende karriere i Ibrahim Electric. Den nuværende trio er en sand supergruppe bestående af tre DMA-vindende musikere.
Neo-soulet jazz i et internationalt tilsnit
Fans af sangere som Erykah Badu og Lauryn Hill kan også se frem til en god aften i VEGA. Melissa Inya er nemlig en sanger, der både har begået sig i det københavnske blues- og soul-miljø, men også er kendt fra særligt Christianias Jazzklub. Hun har i år udgivet singlen “Lay Me Down” og arbejder i skrivende stund på sit kommende album. Ved DMA Jazz optræder Melissa Inya med Abdullah S, Anton Langebæk, Kristoffer Sjelberg og Kathrine Windfeld. Jazzet neo-soul af en karat, man ikke så ofte hører på vores breddegrader.
Et studie i saxofon
Fredrik Lundins tenor-sax er ikke den eneste repræsentation af jazzens ikoniske instrument ved DMA Jazz 2024. Du kan glæde dig til et sandt studie i saxofonen på tværs af årets program.
De to alsidige musikere, Søren Siegumfeldt og Jan zum Vohrde, retter fokus mod det instrument, der startede det hele for dem begge. Siegumfeldt står bag det succesrige band String Swing og gennemførte sin tid på Det Rytmiske Musikkonservatorium med zum Vohrde som lærer. Jan zum Vohrde er en central figur i dansk jazz, især kendt for sin medvirken i Jørgen Emborgs og Thomas Clausens grupper og for sine 15 år som lead-alt i DRs Big Band. Ved DMA Jazz helliger Siegumfeldt og zum Vohrde sig jazzen og alt-saxofonen i en særligt sammensat duo-optræden.
Hos BISSESVINET er saxofonen en støjsender på linje med elguitaren. BISSESVINET er et helt nyt stævnemøde mellem to af den danske musikscenes mest uregerlige afkom: den prisvindende sangskriver og sanger Bisse og eksperimentalrock-bandet SVIN, som sidste år vandt en DMA Jazz for Årets Eksperimenterende Udgivelse. Saxofonskrig, buldrende trommer, en ildstorm af guitarer og profetiske, rablende tekster om menneskets dårskab hvirvles sammen i en rasende og forførende åbenbaring.
To sider af trombonen
DMA-publikummet vil udover saxofon-studiet også blive præsenteret for to sider af et mere sjældent solist-instrument: Trombonen. Lis Wessberg er kendt for sin smukke tone og særlige feeling på instrumentet. Hun har i de seneste år specielt markeret sig i front for projektet Yellow Map. Her er Wessberg garant for en cinematisk og transformativ musik, der emmer af lige dele jazzgiganter som Miles Davis og Chet Baker og drømmende, søgende stemninger fra bands som Radiohead og Talk Talk.
Maria Bertel arbejder med trombonen som en uendelig kilde til lyd og klange inspireret af drone- og støjmusik. Via forstærkning bliver lyde, der normalt ikke høres – bevægelser, metal og åndedræt – en central del af hendes kompositioner. Bertel slår sine folder i det efterhånden legendariske band Selvhenter og kunstnerkollektivet Eget Værelse, men ved DMA Jazz 2024 optræder hun alene med sin trombone og sit arsenal af effekter under overskriften Maria Bertel Monophonic.
Praktisk
- Mandag den 9. december kl. 20-22.30 Sted: VEGA – Musikkens Hus, Enghavevej 40, 1674 København V
- Entre 300 kr + gebyr. Køb dine billetter her.