Grænseløs
Med udgangspunkt i musikalsk leg og improvisation i centrum søgte projektet Grænseløs at kortlægge talentmassen blandt musikere i Danmark med anden etnisk baggrund end dansk.
Selvom det danske musikmiljø er en broget flok, er der stadig forbløffende få danskere med anden etnisk baggrund end dansk, der søger ind på konservatorierne og musikskolerne. Det samme mønster ser man på landets spillesteder.
Danmark får masser af gæsteoptrædener fra udenlandske musikere, men de store grupper af indvandrere, der har bosat sig i landet, er ikke særlig synlige i musikmiljøet. Med projektet Grænseløs søgte JazzDanmark og DSI Swinging Europe at give unge danskere med anden etnisk baggrund end dansk en chance for at komme ud og spille med professionelle musikere på en række spillesteder i hele Danmark.
Hvor er de henne?
Før koncerterne kunne realiseres, måtte organisationerne finde musikerne. Og hvordan finder man musikere, der hverken spiller på spillesteder, har en video liggende på Youtube eller deres egen hjemmeside? Gennem grundig research, lokale ildsjæle og en række try-outs og workshops i Aarhus, Aalborg, København og Odense samlede projektet en række egnede kandidater til et band, som over et forløb på ca et halvt år øvede, fik mentoring/coaching og spillede koncerter - bl.a. på Kulturmødet på Mors.
Mentor for livet som musiker
Den palæstinensisk fødte komponist og oud-spiller Bilal Irshed var mentor for projektet og varetog de kunstneriske aspekter af projektet. Med hans musikalske indsigt og ikke mindst hans førstehåndsviden om, hvordan det er at være indvandrer i Danmark, besad Bilal Irshed unikke forudsætninger for at være med til at indlemme musikere med interkulturel baggrund i det rytmiske musikmiljø i Danmark:
Grænseløs bandet fortsatte med at spille koncerter i flere år efter projektets afslutning i 2015.