JazzDanmark modtager EU-bevilling og international anerkendelse for arbejdet med mangfoldighed
En ny bevilling fra EU-Kommisionen gør det nu muligt at videreudvikle JazzDanmarks arbejde med diversitet og mangfoldighed, og organisationen modtager samtidig international hæder for den strategiske indsats indtil videre.
Musikalsk læring uanset sprog, alder og erfaring
I starten af det nye år begynder JazzDanmark arbejdet med at udvikle et workshopprogram, der gør det muligt for børn i europæiske asylcentre at deltage i musikalsk læring uanset sprog, alder og erfaring. Undervisningsmaterialet er baseret på improvisation og leg, video og visuelle partituer og skal gøres tilgængeligt for danske og udenlandske interessenter via en online læringsplatform på engelsk.
Projektet skal kunne kopieres i andre EU-lande
Det betyder, at europæiske musikskoler og folkeskoler fremover også vil kunne bruge materialet i arbejdet med improvisation og social inklusion i musikundervisningen, ligesom projektets workshopprogram skal designes, så det kan kopieres i de øvrige EU-lande. Det ny-finansierede projekt 'Improv for Asylum Kids' er udviklet i samarbejde med musikerne Mija Milovic og Oliver Laumann. Projektet begynder primo 2021.
10 projekter udvalgt i Europa
For mere end 8 måneder siden sendte JazzDanmark en 30 sider lang ansøgning afsted til EU-kommisionen. Nu er der kommet svar, og ansøgningen er udvalgt som et af de blot 10 europæiske projekter, der har fået bevilget støtte gennem EUs pulje for pilotprojekter indenfor social inklusion og musikalsk læring. Bevillingen lyder på 30.000 Euro. Det er det højeste beløb, man kan modtage fra puljen.
Bygger videre på metoderne fra 'Impro for Asylbørn'
I 2018 udviklede JazzDanmark i samarbejde med Mija Milovic og Oliver Laumann projektet 'Impro for Asylbørn', som er et nytænkende musikprojekt rettet mod børn og unge i alderen 9-17 år på asylcentre i Danmark. Formålet var at udvikle nye undervisningsmetoder i musik ved at skabe kreative frirum, der vækker børnenes glæde ved musik og styrker deres fællesskabsfølelse og samarbejdsevner. Under hver workshop fik de af børnene, der havde lyst, status som frivillige musikambassadører. De fik redskaber til med få instrumenter selv at sætte små impro-sessions op og inddrage nye børn i det musikalske fællesskab. Til det formål havde underviserne indkøbt og fået doneret bl.a. slagtøj, blokfløjter og trommer, som børnene kunne beholde efter undervisningen. Første del af projektet var muliggjort med støtte fra Tuborg Fondet og William Demant Fonden. Den nye EU-bevilling betyder, at metoderne fra projektet kan udvikles til gavn for aktører i hele Europa.
JazzDanmark modtager europæisk pris for sit fokus på social inklusion og diversitet
JazzDanmark har gennem de seneste år skærpet fokus på social inklusion i en række af vores projekter. I efteråret 2020 havde vi æren af at modtage Europe Jazz Networks pris 'EJN Award for music and community' på baggrund af vores arbejde med diversitet og social inklusion i projekter som JazzCamp for Piger og Impro for Asylbørn. Juryen skrev blandt andet:
“For many years, JazzDanmark has been recognised as a leader in best practice in the area of social inclusion, with a particular emphasis on gender balance in jazz. Via projects that address the specific topic of empowering women and girls to embrace jazz and by working across diverse, refugee communities, the EJN and the wider jazz community, recognises that JazzDanmark’s engagement with social inclusion is a role model, admired by institutions and organisations across Europe. JazzDanmark has created sustainable formulas that carry universal messages. By looking into the future and planting the seeds of creativity among the youngest members of different communities and societies, JazzDanmark’s legacy will be heard, seen and felt way into the future."
Læs mere
Særudgave af JazzCamp for Piger
Som en del af JazzDanmarks skærpede fokus på social inklusion afholdt vi i november en særudgave af JazzCamp for Piger, hvor socialt udsatte børn fik mulighed for at deltage i gratis improvisationsworkshops. Herefter spillede de koncert på Fermaten i Herning. Projektet blev finansieret af Kulturministeriets "Pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen" og skabt i samarbejde med Herning Musikskole og Fermaten. JazzCamp for Piger har eksisteret siden 2014 og finder sted næste gang i februar 2021.