dma jazz 2023 daimi louisiana jazzband karen mukupa

Dansk Jazz 100 År

Introduktion

Projektet Dansk Jazz 100 År er søsat for at sikre den danske jazzhistories status som vigtig kulturarv. Jazz Danmark ønsker både at bidrage til bevaringen og formidlingen af dansk jazzhistorie frem mod en stor fejring af 100-året for dansk jazz i 2026.

KONTAKT

Tobias Bendixen

Kommunikationsmedarbejder

+45 33 45 43 00

tobias@jazzdanmark.dk

Eva Frost

Direktør

+45 33 45 43 08

eva@jazzdanmark.dk

Dansk Jazz 100 År

Bevarelsen og formidlingen af den danske jazzhistorie er i øjeblikket et meget fragmenteret område, spredt ud over en række institutioner i Danmark og andre steder i Europa samt hos private samlere. Jazz Danmark ønsker i de kommende år at bidrage til bevaringen af den danske jazzhistorie og den fortsatte historieskrivning nu og i fremtiden. Derfor søsætter vi projektet Dansk Jazz 100 År, som består af en række bevarings- og formidlingsinitiativer.

Jazz gjorde sit indtog i Danmark i løbet af 1920’erne – altså for 100 år siden. Projektet har som mål at sætte bevaringen af dansk jazzhistorie på den kulturpolitiske agenda og naturligvis formidle og fejre den rige historie gennem 100 år.

I løbet af 2024-2026 vil Dansk Jazz 100 År føre til en række initiativer, herunder publikationer, podcasts, arrangementer og selvfølgelig en invitation til alle landets jazzaktører om at bidrage til fejringen.

Jazzhistorisk bevaring

På baggrund af et open call har Jazz Danmark nedsat en gruppe, der på forskellige måder bidrager til arbejdet med kortlægning og bevaring af de danske jazzsamlinger. Dette arbejde vil udmøntes i en publikation og formentlig sætte varige aftryk på opbevaringen og formidlingen af de værdifulde og historiske samlinger.

Formidling af 100 års historie

I 1920’erne blev Valdemar Eiberg den første danske ejer af en saxofon. Sam Woodings Jazz Band spillede som de første amerikanske musikere i København. I årene efter fulgte Louis Armstrong, Josephine Baker og mange flere. I 30’erne og 40’erne fik den danske jazz sin første guldalder. 60’ernes København blev et decideret verdenscenter for jazz.

Dansk jazz har fortsat været levende og sprudlende, og markerer sig fortsat internationalt. En særlig nordisk lyd, eksperimenterende jazz og moderne soul/jazz-hybrider er blot nogle af de retninger, der viser dansk jazz’ vej ind i fremtiden. Alle disse retninger, historier og al den fantastiske musik skal formidles med begivenheder over hele landet, udstillinger, publikationer og podcasts.

Fortid, nutid og fremtid sat på den kulturpolitiske dagsorden

Projektets to ben – bevaring og formidling – skal tilsammen sikre jazzens plads i den kollektive bevidsthed og på den kulturpolitiske dagsorden. Jazzen skal være endnu bedre stillet på de offentlige budgetter, hos fondene, hos musikelskerne og danskerne i al almindelighed.

Tidslinje for Dansk Jazz 100 År

  • 2024: Kortlægningen af de danske jazzsamlinger er i fuld gang
  • Efterår 2025: Den store guide til de danske jazzsamlinger udkommer.
  • December 2025: Vi skyder “Dansk Jazz 100 År”-paraplybegivenheden i gang ved DMA Jazz 2025.
  • Forår 2026: Oplev en helt nyudviklet “Dansk Jazz 100 År”-udstilling på Ragnarock.
  • 2026: En ny podcast udkommer, som opfølger til “Farlige Toner – Historien om dansk jazz”.
  • 2026: En omfattende “Dansk Jazz 100 År” publikation ser dagens lys.
  • 2026: “Dansk Jazz 100 År”-events ruller ud over hele landet – kom og vær med!

Tak for støtten