Tidligere projekter
Introduktion
Jazz Danmark udvikler og igangsætter pilotprojekter med ambitionen om at skabe værdi og inspirere til nye initiativer. Nogle projekter overlader vi gerne til andre aktører, der kan videreføre dem og sikre deres langsigtede succes. Andre projekter når en naturlig afslutning. På denne side kan du læse om nogle af Jazz Danmarks tidligere projekter.
Formålet med Danishjazz.com var at styrke formidlingen af dansk jazz i Danmark og udlandet via en digital platform med billeder og video formidlet på engelsk. Projektet producerede derudover fem nye musikvideoer med aktuelle danske bands, som blev udvalgt via et open call samt inviterede 30 centrale jazzaktører fra den internationale branche til et lanceringevent online.
Videoerne kan ses her:
Mathias Heise Quadrillion, – Bad Luck
Claudia Campagnol – Everything’s ok
I en tid, hvor adgang til fysiske koncerter var begrænset pga. Covid-19 var Danishjazz.com et kærkomment værktøj til at skabe opmærksomhed og styrke formidlingen af dansk jazz internationalt. Danishjazz.com var i 2021-2024 desuden indgang til den danske jazz for mere end 3000 besøgende på Danmarks stand på jazzahead!, hvor webuniverset var tilgængeligt på standen.
Støttet af Augustinus Fonden
Artist in Residence-programmet bestod af kunstneriske besøgsprogrammer i regi af JazzDanmark. Programmet for de gæstende musikere blev tilrettelagt i et samarbejde mellem JazzDanmark og lokale musikere og partnere.
Fra 2013-2023 har internationale stjerner som f.eks. Aaron Parks, Gilad Hekselman, Melissa Aldana og Sasha Masakowski opholdt sig i landet med det formål at udvikle samarbejder med lokale musikere.
JazzDanmarks artists in residence-program:
- 2010: Andrew D’Angelo
- 2011: Bill McHenry
- 2012: Bob Moses
- 2013: Tyshawn Sorey
- 2014: Aaron Parks
- 2015: Gilad Hekselman
- 2016: Melissa Aldana
- 2017: Clarice Assad
- 2018: Sasha Masakowski
- 2019: Byunggil Choi & Eunhee Choi
- 2020: Eva Klesse
- 2021: Toma Gouband
- 2023: Rachel Eckroth
Støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik
I 2022-2023 blev der i samarbejde med de andre genreorganisationer og MXD indgået et samarbejde med den danske ambassade i Tyskland omkring en større dansk musikindsats under navnet Neustart. JazzDanmark afviklede bl.a. aktiviteter på hashtagJazz i Bremen, og gennemførte et tysk brancheprogram på Spot-festival sammen med Sun Ship samt en labelnight på Cologne Jazzweek.
Projektets resultater og historik kan erfares her. https://neustartmusik.org/
Støttet af Statens Kunstfonds Projektstøttudvalg for Musik og Den Danske Ambassade i Berlin.
KIDS CAN var et fire-årigt EU-støttet projekt, der bragte unge, europæiske musikere og børnejournalister på jazzturné i Estland, Portugal og Danmark. Formålet var at nytænke undervisningen i og formidlingen af jazz for børn og unge.
KIDS CAN kombinerede fremadsynede musikundervisningsmetoder med en vision om at revitalisere formidlingen af børnejazz og jazz til børn. Projektet omfattede turnéer for unge jazztalenter og en gruppe medrejsende børnejournalister, der formidlede og rapporterede fra koncerterne, og dermed gjorde musikoplevelsen til noget, der både var for, med og af børnene selv.
Projektet var hovedfinansieret af EU’s støtteprogram til de kulturelle og kreative sektorer i Europa, Creative Europe.
JazzDanmark var en del af redaktionen på særnummeret Sounding Women’s Work, som udkom i 2022 og samtidig markerede indstiftelsen af et nyt nordisk netværk, som skal styrke det nordiske samarbejde ved aktivt at kommissionere, diskutere, kortlægge og dele viden om kvindelige kunstnere, så deres virke, gennemslagskraft og historieskrivning kan udbredes i hele Norden.
Partnere: Seismograf.org, Kristine Ringsager, Kunst og Kulturvidenskab, KU; Stina Hasse, ITU
Støttet af Nordisk Kulturfond
Unlock Music – gåture med jazzkoncerter i det fri blev søsat i juli 2020 i lyset af covid-19-pandemien og forsamlingsforbuddet. Projektet undersøgte, hvordan man kunne gå til koncert under et forsamlingsforbud.
Unlock Music inviterede til guidede gåture i det fri for mange hundrede mennesker i mere end 6 forskellige byer over to år, hver gang med 3-5 forskellige jazzkoncerter på ruten.
I coronatiden hvor folk var tvunget indendøre, alene eller med sine absolut nærmeste, mistede musikelskere landet over en masse gode koncertoplevelser og musikere mistede vigtig indtjening. JazzDanmark gik sammen med en række aktører om et koncertkoncept, som dels skulle hjælpe nogle musikere med at genvinde en smule tabt indtjening, men som også skulle være et lille lys i en mørk tid. Projektet Baggårdsjazz blev lanceret d. 20. marts 2020 blot 9 dage efter nedlukning af landet.
Samlet set blev der afholdt 45 baggårdskoncerter over hele landet, som alle blev livestreamet til JazzDanmarks Facebookside. Videoerne blev set mere end 200.000 gange og projektet genererede medieomtale i flere landsdækkende medier.
Impro for Asylbørn var et nytænkende musikprojekt rettet mod børn og unge i alderen 9-17 år på 5 asylcentre i Danmark med de to musikere og undervisere Mija Milovic og Oliver Laumann.
Projektet viste, at undervisningsmetoder i improvisationsmusik kunne skabe et kreativt frirum på tværs af mangfoldige sprog og nationaliteter og dermed vække børnenes glæde ved musik og styrke deres evne til at samarbejde. JazzDanmark oplevede sammen med de to undervisere enorm interesse for vores workshops og glæde over at deltage i fællesskabet.
Websitet https://improforasyl.com/ er frit tilgængeligt med undervisningsmateriale og anvendes bl.a. af JazzCamp for Piger projektets undervisere.
Støttet af Tuborgfondet, William Demant Fonden, Creative Europe.
Danish Vibes var en dansk showcase i Hamborg, som havde til formål at eksportere jazz og roots-musik til verdens tredjestørste musikmarked, Tyskland. Projektet skabte et grundlag for udvalgte orkestre til at få et gennembrud på den tyske scene via forberedende workshops og den store showcase på Reperbahn i Hamburg. Musikerne blev udvalgt af et panel af tyske branchefolk og projektet blev organiseret af JazzDanmark og Tempi i samarbejde med lokale partnere i Tyskland.
Støttet af: Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik og Det Internationale Kulturpanel (IKP).
Fabula var et nordisk improvisationsstævne for børn, der samlede musikalske talenter i alderen 9 og 13 år én gang årligt på en fire-dages workshop, hvert år i et nyt land.
De nordiske børn blev opdelt i blandede hold og undervist i metoder indenfor improvisation af et dygtigt underviserhold. Fabula udgjorde en helt ny måde at angribe børneimprovisationsundervisning på, som noget centralt for et intensivt 4-dages forløb, og ikke som et ’krydderi’ på en ellers traditions – og melodibunden rytmisk holdundervisning. Fabula var et karavanestævne, og en vigtig del af den kulturelle udveksling i projektet var netop, at stævnet havde et liv og en forankring i alle partnerlande og styrkede den nordiske musikudveksling.
Støttet af: Nordisk Kulturfond, Nordisk Kulturkontakt m.fl.
JazzStrings var et talentudviklingsprojekt, hvor unge stryger-elever på violin, bratsch og cello kunne stifte bekendtskab med improvisation. JazzStrings var målrettet stryger-elever mellem 12 og 18 år og var et supplement til musikskolernes talenthold. Deltagerne var i trygge hænder hos to anerkendte strygere fra den danske jazzscene, nemlig Bjarke Falgren og Alexander Kraglund.
Projektet gennemførte over 10 workshops over to år i hele landet.
75% af deltagerne havde ændret deres opfattelse af jazz og improvisation efter deltagelse.
En underviser udtalte efter endt stævne, at ”mange af eleverne ikke var i stand til at spille noget, de selv fandt på, da de ankom fredag, men søndag eftermiddag kastede de sig alle ud i forskellige improkoncepter med stor overbevisning”
Støttet af Statens Kunstfonds Projektstøttudvalg for Musik og Gangstedfonden